De eerste kou is nog ver weg, maar langzamerhand wordt iedereen alweer enthousiast over Sinterklaas die het land in komt. En hoewel het wordt gezien als een echt feest voor kinderen, zijn er ook nog steeds volwassenen die het heerlijk vinden dit feest te vieren. Het is het ideale moment om met de familie bij elkaar te komen, spelletjes te spelen en cadeautjes te geven. Een grote traditie is dan ook het maken van surprises met een gedicht erbij. Voor de een is dit makkelijker gedaan dan voor de ander. Daarom geven wij graag wat tips over waar je het beste kan beginnen.
Hoe begin je een goed gedicht?
Voordat je ook maar een woord op papier zet, is het een goed idee om eerst alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Wat weet je van de persoon; zijn er lievelingsdingen, heeft diegene bepaalde eigenschappen, zijn er grappige anekdotes om te verwerken, wil je degene een hart onder de riem steken of juist een beetje plagen? Al deze dingen kun je door middel van steekwoorden voor jezelf uitschrijven. Waarschijnlijk zitten hier al heel wat goede rijmwoorden tussen.
Kies een rijmschema
Een gedicht kan op verschillende manieren rijmen. Je kunt zinnen na elkaar laten rijmen, om en om of het helemaal bont maken en een ander rijmschema bedenken. De meest standaard rijmschema’s zijn:
A – A – B – B & A -B – A – B. Maar misschien wil je wel meer dan 4 zinnen in 1 alinea. In dat geval kan je nog veel verder aan experimenteren.
Maak je gedicht origineel
Kinderen kunnen er nog wel mee wegkomen om te beginnen met “Sint zat te denken, wat hij… dit jaar zou schenken”. Echter is dat niet heel origineel. Bedenk welk ‘verhaal’ je wilt vertellen en zet voor jezelf een volgorde op in je hoofd. Kijk dan naar de steekwoorden die je hebt en kijk welke je kunt gebruiken om een eerste leuke openingszin te maken. Vanaf hier kun je verder gaan werken en je verhaal afmaken in rijm.
Durf zinnen om te gooien
Sommige woorden hebben minder rijmmogelijkheden dan anderen. Daarom moet je durven om soms wat zinnen om te gooien. Zo kun je een zin zoals “En om te snoepen wat lekkere pepernoten” veranderen in “En wat lekkere pepernoten om te snoepen”. Misschien dat je verhaal dan makkelijker van de grond komt door de grotere mogelijkheid aan rijmwoorden. Als ook het omgooien van zinnen niet werkt, kun je nog zoeken naar synoniemen.
Beter goed gejat….
Een origineel gedicht maken is makkelijk gezegd, maar soms heb je toch echt wat inspiratie nodig voor je Sinterklaas gedichten. Gelukkig is er online heel wat te vinden. Zo kun je kijken op 1001gedichten.nl om daar wat zinnen vandaan te plukken om te gebruiken. Of het rijmwoordenboek openen, zodat je niet meer zelf hoeft te bedenken wat er allemaal op jouw eindwoord rijmt. Ook een synoniemenwoordenboek kan erg hulpzaam zijn.
Hopelijk kun je met deze tips een prachtig gedicht neerzetten!