Bij aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de looptijd niets af op uw lening, en betaald alleen maar rente, daardoor profiteert u maximaal van de hypotheekrente-aftrek. Omdat u bij deze hypotheek geen verzekeringspremies betaald om te sparen voor het aflossen van de hoofdsom, is uw woning aan het einde van de looptijd dus niet hypotheekvrij. Aangezien de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is, zult u na deze 30 jaar geconfronteerd worden met aanzienlijk hogere maandlasten.

Combinatie

Mocht u dit willen voorkomen, dan zult u naast deze hypotheekvorm gedurende de looptijd toch een kapitaal op moeten bouwen. Daarom wordt deze hypotheekvorm vaak in combinatie met andere hypotheekvormen afgesloten, zodat de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd toch gedeeltelijk afgelost kan worden. Kijk goed voor informatie over verschillende hypotheekvormen op online geld lenen.

Kenmerken van de aflossingsvrije hypotheek:

  • u lost niets af gedurende de looptijd
  • u heeft vaste maandelijkse lasten, bestaande uit rente over de hypotheekschuld
  • soms verplichte overlijdensrisicoverzekering
  • aan het einde van de looptijd wordt de hypothecaire lening niet afgelost
  • besluit u achteraf toch om af te lossen, dan kunt u meestal tot 10% van de hoofdsom boetevrij per jaar aflossen

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheekvorm heeft de laagste maandlasten, omdat er alleen rente betaald wordt en geen verzekeringspremies omdat u niets aflost gedurende de looptijd, profiteert u maximaal van de hypotheekrente-aftrek.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Omdat u geen gebruik maakt van de “fiscale vrijstelling voor kapitaalverzekeringen eigen woning” profiteer u niet van de kapitaalvrijstelling in Box I na 30 jaar stijgen uw maandlasten aanzienlijk, omdat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is en er niets op de hypotheekschuld wordt afgelost meestal kan alleen maar een hypotheek worden afgesloten ter hoogte van een bedrag gelijk aan een percentage (meestal 75%) van de executiewaarde van uw woning, tenzij u een combinatie maakt met een andere hypotheekvorm.

Vraag altijd goed advies bij uw hypotheekadviseur!

Categorieën: Financieel