Behalve de aanschafkosten van een boot zijn er nog andere zaken waar je aan moet denken als je overweegt om een sloep, zeilboot of motorjacht aan te schaffen. Voor een nieuwe boot ben je jaarlijks toch wel ongeveer 10% van de verkoopprijs kwijt aan het onderhoud van het vaartuig. Dat kan dus behoorlijk in de papieren lopen. Vergeet ook niet dat je bij een sloep of motorboot ook nog geld kwijt bent aan benzine. Een sloepje verbruikt wat dat betreft niet zoveel maar als je het over snelle speedboten hebt met een dikke motor ben je echt veel geld kwijt aan benzine. Die dingen verbruiken namelijk enorm, zeker als je de gashendel opentrekt. Dat is zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een boot.

De belangrijkste kostenposten:

Ligplaats

Ook hier is de plaats waar u de boot stalt van belang. Ligplaatsen zijn goedkoper dan jachthavens, maar een ligplaats langs het water is vaak minder comfortabel dan een jachthaven en het kost meestal meer moeite om aan boord te komen. Ook is de kans op diefstal en vandalisme groter omdat er geen of minder toezicht is.
Verzekering
De hoogte van de premie hangt af van waar je je boot hebt liggen en waarvoor je hem gebruikt, maar ook van de waarde en de conditie en leeftijd van de boot. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat de verzekering van een groot jacht vele malen duurder is dan de verzekering van een kleine sloep.

Onderhoud

Onderhoudskosten moeten niet worden onderschat. Antifouling bijvoorbeeld is een dure grap en ook motoronderhoud is van belang. Maar in principe moeten alle boten worden onderhouden. Hoe meer je zelf kunt doen, hoe lager de onderhoudskosten uiteraard zullen zijn. Bij zeilboten moet je bovendien om de zoveel tijd de zeilen vervangen door nieuwe zeilen, zeker als je de boot intensief gebruikt bijvoorbeeld voor wedstrijdzeilen.

Winterklaar maken

Elke winter haal je alle losse spullen, kussens, eten en drinken, beddengoed en zeilen binnen. Je tapt olie en brandstof af en vervangt de brandstof- en oliefilters. Het eventuele reddingsvlot kun je er ook uit halen. Je laat ook het koelsysteem leeglopen. In het ideale geval haal je de zeilboot uit het water en breng je hem naar de winterstalling van een jachthaven in een droge loods. Het voordeel daarvan is ook dat je rustig de boot kunt schoonmaken en onderhouden.

Categorieën: Vakantie