Jongeren beginnen vaak al vroeg met het nemen van een bijbaantje om wat extra geld te verdienen. Je krijgt een band met je collega’s en spendeert veel tijd met elkaar. Door vertrouwen op te bouwen ontstaat er vanzelf een veilige en fijne werksfeer. Toch komt het helaas voor dat niet iedereen zich veilig voelt.
Diefstal
Diefstal op de werkvloer wordt vaak niet serieus genomen omdat het gaat om kleine dingetjes. Een pen, wat eten of je beker. Toch is het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt dat je van elkaars spullen afblijft. Hoe verleidelijk het ook is om dat lekkere broodje uit de gezamenlijke koelkast te halen; het blijft diefstal. Om nou gelijk het kantoor vol te hangen met camera’s zit niemand op te wachten. Wat wel voor extra veiligheid kan zorgen is om bijvoorbeeld persoonlijke lockers met sloten aan te schaffen. Elk personeelslid krijgt zo zijn eigen locker met sleutel. Beter voorkomen dan genezen.
Pesten
Je zou toch denken dat jongeren beter weten dan elkaar te pesten. Dit komt helaas nog vaker voor dan je zou denken. Om dit probleem aan te pakken is er op vorige jaar al een campagne tegen pesten op de werkvloer gestart. Belangrijk is dat er een vertrouwenspersoon is waarnaartoe gestapt kan worden. Het lastigste aan pesten is dat niet altijd duidelijk is waar de grens ligt. Dit is iets dat werknemers zelf moeten aangeven, maar niet altijd durven. Het pesten op de werkvloer zorgt voor wel 4 miljoen extra verzuimdagen.
Brandveiligheid
Werknemers zullen zich eerder veilig voelen als ze weten dat er een vluchtplan aanwezig is. Om er zeker van te zijn dat iedereen veilig is, is het verplicht om als bedrijf een BHV’er aanwezig te hebben. Hierbij is het beste om er 2 aanwezig te hebben, mocht er een aanwezig zijn. De SZW kan zelfs boetes uitdelen als een bedrijf geen goede regeling omtrent BHV’ers heeft. Naast deze BHV’er is het ook belangrijk om genoeg en goed materiaal aanwezig te hebben. Als laatste is het aan te raden elk jaar in ieder geval 1 keer een brandoefening te doen, zodat alle werknemers weten wat er van ze verwacht wordt.
Arbo
Ook lichamelijk veilig zijn is belangrijk. Veilige werkkleding en een veilige werkplek zijn dus erg belangrijk. Een ongeluk op de werkvloer kan altijd gebeuren. Bij een gewone kantoorbaan zal dit minder snel gebeuren dan bijvoorbeeld in de bouw, maar het kan nog steeds dat je net een kop hete koffie over je heen laat vallen of rugklachten krijgt door een verkeerde bureaustoel. Zodra het om een ernstig ongeval gaat, is het bedrijf volgens de Arbowet verplicht dit te melden aan de SZW-inspectie. Als na een controle blijkt dat het ongeluk is gekomen door slecht nagekomen maatregelen van het bedrijf, kan zelfs een boete worden opgelegd. Dit alles om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen.