De meeste mensen beseffen zich vandaag de dag steeds meer dat het delen van bestanden via internet niet heel veilig is. Er zijn onderzoeken gedaan in deze richting. Deze wijzen uit dat het onveilig uitwisselen van bestanden net zo’n groot risico met zich meebrengt als directe datadiefstal. Het gebeurt vaak dat bestanden per ongeluk naar de verkeerde personen worden gestuurd. Hoe kun je jouw bestanden op een veilige manier delen? Deze tips gaan je erbij helpen!
E-mail is het meest gebruikte communicatiemiddel in het bedrijfsleven. Vrijwel iedereen is ermee bekend en de meeste bestanden worden via e-mail gedeeld. Het is verstandig om een dienst voor veilig bestanden delen te integreren in de mailomgeving. Hierdoor is de overstap klein en raken mensen er snel aan gewend.
Cloud
Ook de Cloud is een goede oplossing. De Cloud hoeft niet door het bedrijf zelf beheerd te worden, updates worden automatisch uitgevoerd, de implementatie is snel rond en de omgeving groeit met de organisatie mee. Ook het securityniveau van een bedrijf zoals de Cloud is vele malen groter dan de meeste ondernemers zelf kunnen realiseren. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor het veilig uitwisselen van bestanden.
Vermijd oplossingen gericht op consumenten
Er zijn diverse tools in omloop die vooral gericht zijn op consumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dropbox of WeTransfer. Ook al bieden ze ook zakelijke varianten, ze zijn niet echt geschikt voor zakelijk gebruik. Vaak zijn ze niet veilig genoeg en beschikken ze niet over typisch zakelijke eigenschappen:
• Geen end-to-end encryptie: bestanden worden hierdoor niet beveiligd verzonden. Als de zending onderschept wordt kan de informatie toegankelijk worden voor onbevoegden.
• Geen sterke beveiligingsopties zoals twee-factor-authenticatie.
• Geen check op verzonden bestanden: eventueel verkeerd geselecteerde bestanden worden hierdoor niet opgemerkt.
• Verkeerd verzonden bestanden kunnen achteraf niet meer worden geblokkeerd.
Bewustzijn
Dit is misschien wel het belangrijkste punt: het bewustzijn van de medewerkers. De gebruiker is vaak de zwakste schakel van de keten. De best beveiligde oplossingen zullen alsnog niet werken als ze niet op de juiste manier gebruikt worden. Beveiliging heeft geen zin als er zomaar op URL’s geklikt wordt of bijlages zonder goed kijken worden geopend.
AVG
Het AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) brengt allerlei nieuwe regels op het gebied van privacy met zich mee. Er zijn strikte voorwaarde aan het beveiligen van persoonsgegevens. Het is belangrijk dat een organisatie zich hieraan houdt.
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is de beveiliging bij het delen van bestanden erg belangrijk. Een oplossing gericht op consumenten is geen goede oplossing voor een onderneming. Het is handig om te zoeken naar een beveiligde omgeving waarbij de organisatie van de omgeving zelf de updates uitvoert, het technische onderhoud doet en waarbij de beveiligde omgeving mee kan groeien met de organisatie.