train2work
Nederland kampt met een tekort aan leraren. Op de vacaturemarkt zie je veel mogelijkheden, die deels relatief snel worden ingevuld. Echter zien we een minder geliefde tak van onderwijs sport: het basisonderwijs. Onze hoofdstad lijkt het hardst getroffen te worden door het enorme nationale tekort aan leerkrachten. Er wordt tegenwoordig meer gekozen om een cursus of opleiding te volgen bij een opleidingscentrum. Wanneer we kijken op de ontwikkelingen op diverse vacaturebanken lijkt zich dit niet tot Amsterdam of een aantal andere grote steden te beperken. De toename aan openstaande vacatures in het onderwijs breidt zich uit van Groningen tot Maastricht.

Grijp je kans in de specialistische vacatures

Het voortgezet onderwijs toont een ander plaatje. De tekorten zijn goed te zien bij onder andere docent Duits, wiskunde en andere exacte vakken. Specialisten die reeds werkbaar zijn in de onderwijssector of starters, die een mooie kans zoeken, hebben het in feite voor het uitkiezen. Er zijn vacatures genoeg. Ook voor mensen die parttime werken en graag meer uren willen maken zie je veel bereidheid van directies van onderwijsinstellingen. Wanneer we ons echter de vraag stellen of het onderwijs in ons land hiermee gered is, komen we niet tot een helder antwoord. De zogenaamde bonus voor voltijd medewerkers kan een gedeeltelijke oplossing bieden. Een beter loon tegen fulltime dienstverband. Deze financiële verleiding klinkt goed maar zal juridisch gezien niet door de beugel kunnen.

Seniors binnen het onderwijs dragen op hun beurt ook een steentje bij aan de redding van de sector. Bereidheid om langer te werken of na AOW parttime werken zie je frequent. Relatief gezien een kleine groep, die niet voldoende effect zal hebben. Ook in deze trend blijkt het basisonderwijs weer de dupe te zijn, blijkbaar het minste populair.
Onder docenten binnen het MBO of lager onderwijs blijkt een percentage van circa 15 procent bereid te zijn over te stappen naar een andere sector. Leraren binnen het HBO blijven vaker in hun vakgebied actief. Het basisonderwijs toont het hoogste percentage van verlaters. Waar naartoe? Als zelfstandig ondernemer actief zijn of hogerop komen op de ladder, voortgezet onderwijs of hoger. Het basisonderwijs heeft helaas weinig te bieden op financieel vlak, waardoor het visa versa voor andere sectoren weinig verleiding geeft om over te stappen en les te geven op een basisschool.

Vacatures in het basisonderwijs: code rood

Het basisonderwijs blijft in Nederland het grootste probleemgeval in de onderwijssector. Een uitbreiding van uren onder parttime leerkrachten is hier het laagst, ten opzichte van andere docenten (HBO, MBO, etc.) en de bereidheid om na AOW-leeftijd actief te blijven nog lager. Het lijkt een olievlek te zijn waarvoor (politiek gezien) actie ondernomen moet worden. Zo niet, volg je hart en kies de vacature die op je lijf geschreven is. Zonder alle focus te leggen op de financiële kant van het verhaal.

Categorieën: Op het werk