akoestische panelen
Veel mensen vinden het belangrijk dat ze op hun werkplek kunnen rekenen op een goede akoestiek. Standaard is dat echter doorgaans helemaal niet het geval. Dit zorgt ervoor dat er vaak op zoek wordt gegaan naar mogelijkheden die ingezet kunnen worden om de akoestiek te verbeteren. Ben je bezig met het inrichten van een compleet nieuwe werkplek en zijn de akoestische eigenschappen van de ruimte voor jou eveneens van belang? Dan zijn er verschillende factoren die je zeker niet over het hoofd zal willen zien. In ieder geval, alles over het realiseren van een goede akoestiek evenals over akoestiek verbeteren kom je te weten door middel van de onderstaande informatie!

Het type vloer speelt een cruciale rol

De vloer waar je in je werkplek gebruik van maakt is voor een groot deel bepalend voor de uitstraling waar de ruimte over komt te beschikken. Dit gezegd hebbende is het ook één van de belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee moet houden voor wat je akoestiek verbeteren betreft. Voor verschillende materialen geldt dat ze ongelofelijk hard zijn waardoor ze niet bepaald een zege zijn voor de akoestiek van de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tegels, maar ook aan woonbeton. Het wordt dan ook in de praktijk altijd aangeraden om de voorkeur te geven aan zachte materialen. Deze zorgen namelijk voor het absorberen van het woon- of werkgeluid.

Stof kan helpen om de akoestiek te verbeteren

De akoestiek verbeteren in bijvoorbeeld de woonkamer kan je doen door stoffen meubels neer te zetten. Het gaat daarbij dan bijvoorbeeld om stoffen banken en stoffen eetkamerstoelen. In een kantoor is dit natuurlijk wat minder gebruikelijk. Bovendien zou dat de ergonomie meer dan waarschijnlijk niet bepaald ten goede komen. Voor je werkplek zou je er echter voor kunnen kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld kussens. Daarnaast kan je ook een linnen kap neerzetten en zou je eventueel kunnen kiezen voor het plaatsen van een relaxbank met een plaid. Kwestie van tijdens je pauze even echt helemaal tot rust te kunnen komen. Het integreren van stof of textiel in je werkplek komt overigens niet alleen de akoestiek, maar ook de gezelligheid ten goede.

Hang gordijnen op in je kantoor

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip met betrekking tot de akoestiek verbeteren in je werkplek is het ophangen van gordijnen. Voor gordijnen geldt dat ze bestaan uit een grote oppervlakte van geluidsabsorberend textiel. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de mate aan geluidabsorptie sterk kan verschillen afhankelijk van het type stof waar gebruik van wordt gemaakt. Voor velours stoffen geldt bijvoorbeeld dat ze veel absorberen. Dat geldt dan weer in slechts veel mindere mate voor een dunne vitrage. Het gebruik van zoveel mogelijk stof, bij voorkeur bestaande uit meerdere lagen is in de praktijk altijd een goed idee.

Geluidsabsorberende wandpanelen kunnen wonderen doen

Last but not least kan er tegenwoordig worden vastgesteld dat er in heel wat verschillende kantoorruimtes of andere werkplekken gebruik wordt gemaakt van geluidsabsorberende wandpanelen. De akoestiek verbeteren van je werkplek kan op deze manier op ongelofelijk efficiënte wijze gebeuren. Ook dit is dan ook zeker iets wat je in het achterhoofd kan houden.

Categorieën: Op het werk