digitale-piano
Bij de keuze tussen een elektrisch keyboard en een piano is de klank een belangrijke factor. Misschien wil je de echte authentieke pianoklank. Er gaat niets boven het echte geluid van een akoestische piano. Maar zoals we hebben gezien, hangt daar een stevig prijskaartje aan. In dat geval zou je een van de duurdere digitale piano’s moeten kopen. Sommige van de goedkopere modellen laten veel te wensen over als het gaat om het repliceren van de pianoklank. Als het om muziekinstrumenten gaat, geldt meestal: hoe meer je uitgeeft, hoe beter het wordt.

Keyboards

Een voordeel van keyboards ten opzichte van piano’s is de grote verscheidenheid aan klanken of stemmen. Op een keyboard kun je vaak meer dan duizend stemmen krijgen, waaronder orgels, verschillende piano’s, fluiten, saxofoons, gitaren, trompetten, orgels, accordeon, vibrafoon en de lijst gaat maar door en door. Maar met een piano heb je maar één stem, de pianostem. Digitale piano’s hebben meestal maar heel weinig stemmen, maar het is duidelijk meer dan een piano.

In dit digitale keyboard vs piano debat is een andere belangrijke overweging het gebruik van een koptelefoon. Met een keyboard kun je gewoon een koptelefoon inpluggen en rustig oefenen. Je hoeft dan niemand thuis of de buren te storen. Bij een piano heb je geen mute-knop of koptelefoonmogelijkheden. Je kunt het volume op je keyboard regelen, maar er zitten geen volumeknoppen op een piano.

Past het in je huis?

Bij de keuze tussen een elektronisch keyboard en een piano moet ook rekening worden gehouden met de ruimte. Een draagbaar keyboard is erg klein en weegt slechts een paar kilo in tegenstelling tot een logge piano. Als draagbaarheid een factor is, kun je de aanschaf van een piano wel vergeten. Een piano kan niet gemakkelijk worden verplaatst, terwijl je je keyboard probleemloos met je mee kunt nemen.

Kosten

Het onderhoud van een piano kan behoorlijk duur worden. Een piano moet periodiek worden gestemd, terwijl een keyboard nooit hoeft te worden gestemd. Je moet betalen voor de diensten van een professionele stemmer om je piano te laten stemmen. Als dit te veel hoofdpijn voor je is, kies dan voor een keyboard.

Toetsen

Het aantal toetsen is een andere factor in dit elektrische keyboard vs piano debat. Een piano wordt geleverd met 88 toetsen, terwijl keyboards worden geleverd met 49, 61, 76 en gelukkig ook 88 toetsen. Als het aantal toetsen belangrijk voor je is, is er een breed scala aan 88 keyboards en digitale piano’s op de markt. Je hoeft niet per se een piano te kopen.

Categorieën: Muziek