Wil je alvast een eerste stap maken met het verduurzamen van jouw huis, de CO2 uitstoot verminderen en het huis op een duurzame manier verwarmen? Een hybride warmtepomp is in dat geval een goede optie. Deze werkt samen met je cv-ketel. Een warmtepomp verzorgt een groot deel van de warmte in huis.
Verwarmen
Een warmtepomp bestaat uit twee units: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit onttrekt de energie aan de buitenlucht. Een compressor en een condensor zetten gas om in vloeistof die kan worden verwarmd. Deze warmte wordt gebruikt om het huis op te warmen. In tegenstelling tot de cv-ketel (die werkt op gas) werkt een warmtepomp op elektriciteit. De cv-ketel zorgt ook voor warm water. Als de warmtepomp niet genoeg warme lucht kan produceren schakelt de cv-ketel in en helpt deze met verwarmen.
Koelen
Veel warmtepompen kunnen ook als koelmachine werken. Dit is vooral in de zomer natuurlijk heel handig. Er zijn twee manieren van koelen: actief en passief. Actief koelen is vergelijkbaar met een airconditioning. De warme lucht wordt met behulp van de compressor omgezet in koud water. Bij passief koelen maakt de circulatiepomp in het systeem gebruik van de kou die in de bodem of waterbron zit.
Voordelen
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een warmtepomp. Dit zijn de belangrijkste:
• Minder CO2 uitstoot vanwege de werking op elektriciteit in plaats van gas.
• Een warmtepomp gebruikt minder energie dan een cv-ketel. Het huis kan daardoor in aanmerking komen voor een ander energielabel. Het huis wordt dan ook meer waard.
• Doordat er minder energie verbruikt wordt zullen de maandlasten ook dalen.
• Een warmtepomp is niet onderhoudsvrij, maar wel onderhoudsarm. Het onderhoud aan een warmtepomp is preventief en vindt ongeveer eens per twee jaar plaats.
• Er zijn subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte van het subsidiebedrag varieert per systeem en is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de installatie.
Nadelen
Er kunnen ook nadelen aan een warmtepomp zitten: de aanschaf van een warmtepomp is een dure investering. Daarnaast past niet ieder systeem in elke woning en is er een expert nodig om de warmtepomp te installeren.
Conclusie
Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig van het aardgas af is. Het is verstandig om nu al te investeren in een warmtepomp. Deze zorgt voor minder CO2 uitstoot, langere maandlasten en minder verbruik van aardgas. Een warmtepomp is wel een dure investering en moet door een expert geïnstalleerd worden.