Als u bang bent voor het bouwen van een huis, maar er toch graag in zou willen wonen, denkt u meestal aan het kopen van een huis. Er is echter niet altijd een keuze. Afhankelijk van de regio is er ofwel geen huis dat aan de verwachtingen voldoet, ofwel geen vrij stuk grond meer. Als u op zoek bent naar een specifiek stuk grond dat toebehoort aan een projectontwikkelaar, hebt u nauwelijks een keuze. Het moet gebouwd worden met deze ontwikkelaar.

Huis kopen

De eerste kosten die gewoonlijk ontstaan bij het kopen van een huis zijn de huizenprijs, de grondoverdrachtsbelasting, de makelaarskosten en de notaris- en kadasterkosten.
Wat je natuurlijk niet weet, zijn de vervolgkosten die kunne ontstaan. Je moet jezelf de volgende vragen stellen:

– Bouwjaar van het onroerend goed
– Type constructie
– Laatste renovatie. Wat is er gedaan? Zit er bijvoorbeeld een nieuwe moderne keuken in?
– Energieverbruik van het huis => welke verwarmingskosten en extra kosten kunnen worden verwacht)?
– Algemene toestand van het huis => welke reparaties komen er binnenkort?
– Toestand van het verwarmingssysteem?

Mijn ervaring is dat de meeste makelaars niet op alle vragen een bevredigend antwoord kunnen geven. Hierdoor blijft onzekerheid bestaan over de kosten die in de toekomst werkelijk zullen worden gemaakt. Het inschakelen van een deskundige kan helpen. Het fundament van het gebouw is gecontroleerd. Dit geeft u nieuwe ruimte voor onderhandeling en u kunt er zeker van zijn dat u geen ruïne koopt. Dit betekent dat de expert zichzelf snel terugverdient.

Een huis bouwen

Natuurlijk duurt het bouwen van een huis langer dan het kopen ervan. De planningsfase, de bouwfase en dan je eigen werk. Alles moet eerst gebouwd worden. Dit betekent dat er veel meer kostenposten zijn (niet noodzakelijk een hoger bedrag) dan bij de aankoop van een huis, die zonder deskundig advies en planning snel hoog kunnen worden. Het gevaar is groot dat de kosten dan bij de financiering uit het oog worden verloren. Latere financiering is gevreesd en brengt hoge kosten met zich mee.
Een goed geplande woningbouw brengt de meeste bouwers echter veel vreugde – maar natuurlijk ook enige stress. In ruil daarvoor zult u in uw eigen huis wonen, dat nog nooit bewoond is geweest, geheel individueel gepland. Het huis is ook uiterst energie-efficiënt, aangezien het moet voldoen aan de huidige energiebesparingsverordening. Dit betekent dat u profiteert van lage stookkosten. Bovendien is het hele huis nieuw, net als de bouwkundige voorzieningen. De waarschijnlijkheid dat zich op korte termijn hoge onderhoudskosten zullen voordoen is zeer gering.

Categorieën: Huis & tuin