Wie regelmatig in de keuken staat, kan er niet om heen: goede messen! Deze zijn er in allerlei soorten en maten en veelal met een specifieke toepassing. Een overzicht.

Globaal onderscheiden we in een klassieke keukenmessen-set de volgende messen:

Koksmes – Met dit soort mes, ook wel aangeduid als Chef- of Frans mes, is zeer veelzijdig en en wordt gebruikt om allerlei voedsel te snijden op je snijplak. Daarbij gebruik je de mogelijkheid het mes in een vloeiende snijbeweging te kantelen van top naar garde kantelen voor. Kies een maat die goed in je hand ligt; niet te klein, maar zeker ook niet te groot.

Schilmes – Dit een klein mesje om te schillen, te garneren en voeding in stukjes te snijden. Zorg dat het goed en stevig in de hand ligt, met een redelijk grote garde waardoor de kans dat je je in de vingers snijdt, beperkt blijft.

Trancheermes – Het trancheermes heeft een lang en redelijk stijf blad, waarmee je mooie rechte en uniforme plakken kunt snijden van vlees, gevogelte of vis. Het trancheermes heeft een lang, relatief stijf blad, waarmee je met lange rechte halen mooie rechte en uniforme schijfjes kan snijden. Het trancheermes is met de trancheervork of de vleesvork onderdeel van een trancheerset.

Office mes – Een heel veelzijdig mes waarmee je kunt schillen en snijden en ook geschikt voor allerlei kleinere klusjes in de keuken. Qua formaat zit deze tussen het schilmesje en het koksmes of trancheermes in.

Broodmes – Een speciaal mes voor snijden van brood, cake, gebak en andere zaken met een harde buitenkant en zachte binnenkant. Is voorzien van een kartelrand waarmee je eenvoudiger een zagende manier door bijvoorbeeld een harde broodkorst heengaat.

Vaak gebruikte andere messen zijn:

Uitbeenmes – Een stevig mes met een grote garde en vaak zeer scherpe punt waarmee je uitstekend vlees van botten kunt snijden, vel van vlees kunt verwijderen en grotere stukken vlees in kleinere porties te snijden.

Fileermes – Mes voor werken met voornamelijk vis. Het is lang en flexibel mes waarmee je soepel langs visgraten kunt snijden en op die manier het visvlees losmaken.

Tegenwoordig zien we ook vaak nog Aziatische en Japanse messen in de Westerse keuken opduiken. Deze zijn gemaakt van harder staal, waardoor het lemmet dunner kan worden gemaakt.

Zoek je een goede en zeker niet te dure online messenwinkel? In de online-shop van Meesterslijpers, een familiebedrijf met een kookwinkel in Amsterdam, vind je alles wat je je maar wensen kan op het gebied van snijden en koken.

Categorieën: Huis & tuin