Waarom zouden we zelf onze centrale verwarmingsketel onderhouden als er vakmensen zijn die dat doen? Juist omdat de cv ketel – zeker in koude seizoenen – een dagelijkse noodzaak is, is het belangrijk om het minimale te weten over het onderhoud daarvan.
U zou tenminste moeten weten hoe de ketel kan worden bijgevuld, hoe het moet worden schoongemaakt en wat de meest veilige manier is het apparaat te gebruiken. Het is ten eerste belangrijk dat u de cv ketel minstens een keer per jaar zelf nakijkt of laat nakijken. En bij voorkeur in het najaar, nog voordat de koude maanden aanbreken. Twee belangrijke onderhoudstaken zijn de waterdruk meten en de ketel bijvullen.
Pelletkachel CV installatie
Weet u al wat een pelletkachel of pelletketel is? Je kan een pelletkachel of ketel laten inbouwen in een CV-systeem. Maar dit is een zeer lastige klus en moet gedaan worden door een specialist. Er zijn geen vlammen zichtbaar in een pellet CV ketel. Het is een ketel die je in de garage of bijkeuken kunt neerzetten. Het is perfect om tapwater te verwarmen en dat allemaal zonder gas te gebruiken!
Waterdruk meten
De waterdruk in uw verwarmingsinstallatie is gemakkelijk af te lezen van het scherm op de hr ketel. De meter is ook te vinden bij een ander vulpunt, zoals de badkamer of in de bijkeuken. Het kan ook dat bij uw installatie een losse meter is vastgemaakt aan de leidingen onder aan de ketel. Waar de drukmeter ook staat, belangrijk is dat de druk in de ketel tussen 1,5 en 2,0 bar moet liggen. Een lagere druk is een indicatie dat de ketel moet worden bijgevuld.
Dit kan door een tuinslang te koppelen aan de cv installatie en een kraan. Indien u de kraan van de wasmachine gebruikt om de installatie bij te vullen, moet u de kraan eerst goed dichtdraaien voordat u de slang van de wasmachine ontkoppelt. Omdat er meestal toch wat water lekt, is het handig om een emmer en een dweil gereed te houden.
Lucht in de installatie
En nu moet u opletten. Om geen lucht in de installatie te laten komen, moet u de slang eerst vol laten lopen met water. Hou het andere uiteinde omhoog en bevestig het voorzichtig aan het aftap punt van de installatie. Open vervolgens beide kranen en vul de installatie totdat de druk tussen 1,5 en 2,0 bar is gerezen. Sluit de kranen af en laat de slang nog een tijdje gekoppeld blijven.
Het kan gebeuren dat er ondanks alles toch lucht is gekomen in de cv ketel. Om zeker te zijn dat er geen lucht in de ketel is draait u de ontluchtingskraan voorzichtig open met de ontluchtingssleutel. Ga door totdat er geen lucht meer uitkomt, maar water. Vang het water op met een bakje of met een doek. De ontluchtingspunten zijn altijd aan de bovenkant van de radiatoren en in het hoogste punt van een stuk cv-leiding. Dit, omdat de lucht van nature omhoog wil.
Nogmaals ontluchten
Het is goed om na het ontluchten de waterdruk nogmaals te controleren. Indien het toch nog te laag is, kan het alsnog worden bijgevuld, alvorens u hebt opgeruimd. Ontkoppel de slang na het bijvullen van het aftappunt. Het kan namelijk poreus worden als er warme lucht in gaat. Als laatst haalt u de slang op het hoogste punt weg en legt het in een teil of emmer om uit te lekken. De andere kant van de slang kan daarna ook los.
Op zoek naar een goede cv-installateur in Rotterdam, Slotboom Installatie Techniek Rotterdam is al meer dan 25 jaar de specialist in centrale verwarming!