clinic-select-logo
Inmiddels is ooglaseren bij de meeste mensen wel bekend, maar nog steeds zijn mensen wat terughoudend om deze behandeling te laten ondergaan. Eigenlijk is dat niet nodig want de risico’s dat er iets misgaat zijn vrij klein. We hebben een aantal veel gestelde vragen met de antwoorden in dit artikel bij elkaar gezet om wat meer informatie te geven over de ooglaserbehandeling.

Is er een grote kans op complicaties?

Veel mensen zijn bang dat er complicaties of problemen optreden tijdens of na de behandeling, maar in de praktijk is de kans op complicaties bijzonder klein te noemen. Van tevoren wordt de patiënt goed onderzocht om te bepalen welke behandeling het beste past bij hem of haar, maar vooral ook om te kijken of de patiënt wel geschikt is voor ogen laseren. Wel is het zo dat iedere medische ingreep natuurlijk risico’s met zich meebrengt. Maar de ervaring, techniek en apparatuur heeft grote stappen voorwaarts gemaakt waardoor de risico’s alleen nog maar minder zijn geworden.

Moet ik geheel onder narcose?

Nee, de patiënt hoeft niet onder narcose maar wordt alleen lokaal verdoofd met behulp van oogdruppels. Het gevolg daarvan is dat de ingreep zo goed als pijnloos is en de oogarts u tijdens de behandeling kan informeren over het verloop er van. U hoeft dus ook niet een nacht in de kliniek te blijven maar kunt na de ingreep gewoon weer naar huis.

Voert een arts de ooglaserbehandeling uit?

Ja, ogen laseren is een chirurgische ingreep die dan ook door een arts wordt uitgevoerd in een operatiekamer. Maar niet iedere arts is bevoegd om een ooglaserbehandeling uit te voeren. Alle ooglaserbehandelingen moeten worden uitgevoerd door een gespecialiseerde arts die NOG geregistreerd is. Daar is ook een goede controle op dus u hoeft niet bang te zijn dat een niet bevoegde arts u zal behandelen.

Is het resultaat blijvend?

Ja, het oog van een volwassen persoon is volgroeid en verandert niet meer van vorm. Het gevolg daarvan is dat een ooglaserbehandeling dan ook een blijvend resultaat geeft. Mocht echter toch het resultaat niet worden behaald in een behandeling dan geven de meeste oogklinieken de garantie op een gratis nabehandeling, maar dat kunt u allemaal informeren bij de oogarts tijdens het intakegesprek.

Is één behandeling genoeg?

Ja, in principe is één ooglaserbehandeling per oog afdoende maar bij bepaalde complicaties, die overigens weinig voorkomen, kan het nodig zijn om een tweede afspraak in te plannen. Maar zoals alles is een en ander van tevoren af te spreken met de oogarts die u gaat behandelen.

Categorieën: Gezondheid