Er is de afgelopen jaren flink wat veranderd met betrekking tot de werkomstandigheden op kantoor. Want waar vroeger eigenlijk nergens naar werd gekeken, heeft vandaag de dag iedereen in ons land op basis van Arbowetgeving en Arboregelgeving recht op een geschikte werkplek. En dat is maar goed ook, want ergonomisch slecht ingerichte werkplekken kunnen zomaar resulteren in vervelende gezondheidsklachten of in het ergste geval zelfs ongevallen. En dus zijn er vele normen waar een werkplek aan moet voldoen om er voor te zorgen dat mensen veilig en bovenal gezond kunnen werken.

Normen

De normen zijn overigens best verstrekkend. Zo wordt er voor de werkomgeving onder andere gekeken naar de omstandigheden op het gebied van klimaat; kunnen er bijvoorbeeld ramen open en is er airconditioning of andere koeling? Maar er wordt ook gekeken of er de werkplek voldoende daglicht is en of er uitzicht naar buiten is. En wat dacht je van voorzieningen als voldoende toiletten met stromend water voor mannen en vrouwen en is er goede verlichting zodat je bijvoorbeeld zonder al te veel moeite kunt lezen. En dan hebben we het nog niet gehad over maatregelen en voorzieningen in een noodsituatie. Natuurlijk dienen er allerhande zaken aanwezig te zijn voor het verlenen van eerste hulp. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudig te openen nooduitgangen en vluchtwegen die vrij voldoende breed zijn en vrij van obstakels. En misschien wel het belangrijkste: zijn er voldoende goede bewegwijzeringsborden naar de (nood)uitgangen?

Bureaustoel

Een belangrijke schakel in een goede werkplek, is de bureaustoel. Zeker als je dagelijks heel wat uurtje achter een bureau doorbrengt, is een goede, ergonomisch verantwoorde stoel bijzonder belangrijk. Want voor je het weet zit je thuis met vervelende lichamelijke ongemakken. En daar zitten jij, maar ook je werkgever, vanzelfsprekend helemaal niet op te wachten.

Als we het hebben over een goede bureaustoel, dan spreken we meestal over een ergonomisch verantwoorde stoel waarbij de relatie tussen mens en z’n omgeving centraal staat. En wat dat precies is, is deels zelfs vastgelegd in officiële regels die de gezondheid en veiligheid van werknemers moeten waarborgen. En het belangrijkste aspect daarbij is dat de stoel door middel van instelfuncties zo moet kunnen worden aangepast dat deze goed aansluit op de lengte, gewicht en postuur, dus de specifieke lichamelijke eigenschappen van de gebruiker. Maar ook is vastgelegd dat de stoel met minimaal vijf punten op de grond moet staan. Dit natuurlijk om de stabiliteit en daarmee de veiligheid te waarborgen.

De belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een goede bureau stoel:

  1. Een in hoogte instelbare rugleuning;
  2. Een in hoogte instelbare zitvlak;
  3. Armleuningen in hoogte instelbaar;
  4. Een in diepte instelbaar zitting;
  5. Instelbare kanteldruk met vast te zetten kantelstand.
Categorieën: Gezondheid