Ergonomisch werken heeft voor veel werkgevers een hoge prioriteit. En dat is zeer terecht, want ergonomisch werken levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van iedereen in het bedrijf. Als je op een goede manier werkt voorkomt dat een hoop fysieke en mentale klachten. Met deze 6 tips zorg je voor een betere werkhouding:

1. Toetsenbord aan de rand van je bureau

Leg je toetsenbord aan de rand van je bureau, tegen je buik aan. Dan zit je rechtop en zijn je schouders ontspannen. Deze houding voorkomt een hoop klachten.

2. Stel je bureau en je stoel goed af

Zet je bureau en je bureaustoel in de juiste hoogte, zodat je armen en benen gebogen zijn in een hoek van 90 graden, met je voeten op de grond. Zit rechtop met je rug tegen de leuning. Lukt het niet om je voeten plat op de grond te zetten omdat je bureau niet omlaag kan, dan schuif je automatisch naar het puntje van je stoel en ontstaat er druk op de onderkant van je wervelkolom. Dat leidt op den duur tot rugklachten, en die wil je niet! Gebruik in dat geval een voetensteun.

3. Zet de monitor recht voor je

De hoogte en de positionering van je monitor zijn hebben een grote invloed op je nekspieren. Het is dus belangrijk dat je monitor op de juiste plek en in de juiste stand staat. Omhoog kijken is voor de nek veel meer belastend als naar beneden kijken. Zorg dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen. Zet het scherm op armlengte van je af. Lange mensen kunnen gebruik maken van een monitorverhoger.

4. Muis verstandig

Heb je een kantoorbaan, dan maak je heel veel gebruik van een computermuis. Het is dus belangrijk dat je een goede, ergonomische muis gebruikt. De standaard muis is een horizontale muis. Bij gebruik hiervan draai je de duim naar binnen toe en je elleboog naar buiten. Hierdoor is de hele arm onnodig gespannen. Een alternatief voor de horizontale muis is een verticale muis of een pen tablet. Ben je daar niet bekend mee, probeer het dan uit zodat je weet wat het beste bij je past.

5. Ga af en toe weg van je werkplek

De hele dag zitten, en dan ook nog eens in dezelfde houding, is heel slecht voor je gezondheid. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Probeer dus af en toe op te staan en even te lopen. Telefoneer bijvoorbeeld staand of wandelend, ga af en toe koffie of thee halen en zorg dat je uit je stoel moet opstaan voor de printer of prullenbak. Een zit-sta bureau is ook een handig hulpmiddel.

6. Luister naar je lichaam

Voel je vage pijntjes? Negeer ze vooral niet! Die pijntjes zijn een signaal van je lichaam. Als je daar niet naar luistert worden ze alleen maar erger, en zo raak je nog verder van huis. Voorkomen is beter dan genezen. Merk je dat je na een dag werken pijn hebt in je vingers of last van je nek? Maak het bespreekbaar.

Categorieën: Blog