netpolis.nl
Er zijn steeds meer autoverzekeraars die korting geven bij goed rijgedrag. Je rijgedrag wordt daarbij gemeten door een app of een Chipin-stekker. Zo kan de verzekeraar onder andere in de gaten houden hoe snel je rijdt, hoe snel je optrekt en hoe hard je remt. Als je goed rijgedrag vertoont, krijg je een korting op de premie. Klinkt aantrekkelijk. Maar wat betekent dit voor jouw privacy?

Premiekorting autoverzekering

De premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan leeftijd, type auto, postcode en aantal schadevrije jaren. De verzekeraar gebruikt deze gegevens om in te schatten hoe hoog het risico is dat je schade rijdt. Hoe hoger dit risico, hoe hoger jouw premie. Er zijn nu steeds meer autoverzekeraars die bij het bepalen van de premie ook het rijgedrag meenemen. Zo kan de verzekeraar een nauwkeurigere inschatting maken van het risico dat je loopt. Rijd jij netjes, dan loop je minder risico en krijg je korting op de premie.

Hoe het werkt

We zijn nog niet zo ver dat de auto zelf het rijgedrag bijhoudt. Het rijgedrag kan gemeten worden door een app of een Chipin-stekker. Voorbeelden van apps zijn de Whoosz-app en de PolisVoorMij-app. Deze apps meten jouw rijgedrag op basis van GPS en G-kracht (de verhouding tussen kracht en zwaartekracht). Je rijgedrag krijgt een score. Scoor je over een jaar of kwartaal een voldoende? Dan ontvang je korting op de premie. Sommige verzekeraars bieden een Chipin-stekker aan. Dit is een stekker die je onderin je dashboard kan pluggen. Deze stekker houdt niet alleen je rijgedrag bij, maar ook de technische status van de auto. Met zowel een app als met de Chipin-stekker krijg je als automobilist inzage in je eigen rijgedrag. Zo weet je ook direct wat je kunt verbeteren om (meer) korting te ontvangen op de premie.

Privacy

Welke informatie wordt er allemaal opgeslagen? Om je rijgedrag te bepalen wordt, zoals eerder gezegd, gekeken naar je rijsnelheid, je optreksnelheid en de remkracht. Maar dit is niet het enige – Big brother is watching you. De app en stekker houden namelijk ook in de gaten waar en wanneer je rijdt. Dit wordt meegenomen in het bepalen van het risico op schade. Met slecht weer is de kans op een ongeval bijvoorbeeld groter. Sommige wegen zijn gevaarlijker om op te rijden dan andere. Met de Chipin-stekker wordt ook de technische status van je auto geregistreerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de kilometerstand en het brandstofniveau. De verzekeraar gebruikt al deze gegevens om jouw korting te berekenen. Zij mogen deze gegevens niet doorgeven aan derden. Wel kan de politie of justitie de verzekeraar verplichten deze gegevens beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld als je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeluk.
Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden bleek dat veel mensen de korting belangrijker vinden dan hun privacy. Wat vind jij? Vergelijk autoverzekeringen om erachter te komen welke autoverzekering het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.

Categorieën: Auto's